ilk etriyenin nereden başladığı önemli. Etriye ve çirozlar temel içerisinde de kolon küçük boyutu kadar derinlikte aynen sıklaştırma bölgesindeki gibi devam etmeli, devam etmiyorsa düsey donatılar temel icerisinde burkulur.

Belirtilmemiş
ilk etriyenin nereden başladığı önemli. Etriye ve çirozlar temel içerisinde de kolon küçük boyutu kadar derinlikte aynen sıklaştırma bölgesindeki gibi devam etmeli, devam etmiyorsa düsey donatılar temel icerisinde burkulur.
ülke nüfusu 85 000 000, inşaat mühendisi sayısı 170 000. Her 500 kişiye 1 inşaat mühendisi düşüyor.Her yıl yaklaşık 10 000 yeni mezun. 170.000 inşaat mühendisinin var olduğu bu büyüklükteki bir ülkede inşaat mühendisliği yapılmaz. Yapılsada karın doymaz, demir ustası, kalıp ustası mühendisten çok maaş alır, nitelik/bilgi değersizleşir.
12 Mart 2023'teki kapali çıkma sartında cerceve kirisler genisligi kolon yuzeyinin 3/4 genisliginde olacakti yani geniş kiriş kullanilacaktı. 11 Mart 2025 teki degisiklikle genis kiriş şartı kalktı, her ebatta kiris atılabiliyor. 2 sene genis kiris kullanıldi. Madem elzem degildi, güvenle konunun ilgisi yoktu neden 2 yıl geniş kiriş zorlaması yapıldi. Demek ki yönetmelik yapıcı iyi düşünecek, bilimsel gereklige bakacak, alelacele bir şeyler yayımlamayacak, ben yaptım oldu ile bu işler yürümuyor
Planlı Alanlar Imar yonetmeliginin kapalı cikmalarda çerçeve olusturulmasıni duzenleyen 5.maddesinin 30.fikrasinin (b) bendinin son cümlesi değiştirildi. Önceki paylasimdaki video izlenebilir. Bu degisikliğe göre kapalı çıkmaların yapıldıği kolonlari birleştiren kirislerin artık 3/4b kuralına uyması, geniş kiriş olması gerrkmiyor, kiriş atilması yeterli olacak. Ayrica A12, A13, A32 sistemlerde kiriş atilma zorunlulugu kaldirildi. Yani kirissiz dòşemeli perdeli sistemler bu şarta tabi değil.
Çorumda bir mühendis, Ss ve S1 degerlerini azaltarak daha az deprem kuvveti, daha az donati, daha ekonomik proje üretmiş. Muhtemelen bu adam tek degildir, Çorumda böyle bir cok projeye rastlanabilir. Denetleyiciler raporların ilk sayfalarindaki depremle ilgili spektrum bilgilerine ve grafigine çok dikkat etmeli. Her projede ilgili koordinatı kendi e-devletleri üzerinden tdth'ye girip spektrum degerini, cıktılar ile kontrol etmeli. Hile yapan bu tipler İMO tarafindan meslekten atılmalı...
Mobbing(psikolojik taciz) çalısanların verimini düşüren, işten sogutan bir eylem. İş hayatım boyunca mobbinge uğramayan birini tanımadım. 6 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetede Mobbingle Mücadele genelgesi yayımlandı. Bu genelgede Mobbingle mücadelenin öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olduğu belirtiliyor. Zaten mobbing uygulayanlar işverenler ve yöneticiler. Kısacası sonuç alınamayacak bir genelge. Mobbing, üreten insanın, düşünen insanın, namuslu insanın önündeki en büyük engeldir
BİR KİRİŞTE BİR ÇATLAK, EGİLME RIJİTLİĞİNİN %50 AZALMASINA SEBEP OLUR...
Adıyamanda, Maraş depremleri neticesinde hasar görmüş bir bina. Kolon üst ucu mafsallasmış. Keşke bina 90 derece döndürülüp yapılsaydı. O zaman bu mafsallaşma kiriş ucuna denk gelirdi, kolonlarda mafsal görmezdiniz...
Şantiyelerde herhangi bir amaçla görevli mühendislerin/mimarların yada yapıyı denetleyen denetci mühendislerin/mimarların yaptıkları en büyük hata, şantiyedeki müteahhite, ustaya, kalfaya, işçiye, Ali Abi, Osman abi, Murat dayı şeklinde hitap etmeleri. Eğer böyle yaparsanız yaptırım gücünüz olmaz, suistimal edilirsiniz. Ali bey, Osman bey, Murat usta, Ali kalfa şeklinde hitap etmelisiniz. Denetçiler kontrolleri ustayla/kalfayla/işçiyle degil, şantiye şefiyle yapmalı, onunla muhatap olmalıdır.
Üzerinde 2 t/m3 yogunlukta bir toprak bulunan kesit, 20 metre asağıda ise, bu kesit üzerindeki toprak basıncı 2 t/m3 x 20 metre=40 t/m2 olur.Suyun kaldırma kuvveti metrekareye 40 tonu kaldiramaz.O halde, 20 metrede su olsada, 20 metrenin altı tamamı kum olsa da, ivmesi büyük deprem olsa da, bina temelinden itibaren 20 metre aşağısı icin sıvılaşma analizi yapmak gerekmez.
Deprem olayı çok kompleks bir olaydır. Ancak basit taşıyıcı sistemi olan(dikdortgen,çıkma yok, akslar düzenli ve sürekli, girinti cıkintı yok) binalarin deprem davranısını bilirsiniz. Taşıyıcı sisteminiz basit olsun.Basit statik/dinamik bilgilerle çözeceginiz yapilar en dayaniklı yapılardir.Bilgi edinirken anlayacaginiz bilgilere zaman ayırın.Sürekli ingilizce terimlerle konuşan, şunu tasarladım, bu kadar konsol geçtim diyen anlaşılmaz olmayı iyi mühendis olmak sanan tiplerden uzak durun...
Bir depremin zayıf zemindeki İVMESİ 0,3g civarinda ise, kaya zeminde İVME 0.4g olabilir. Yani kayadaki ivme daha büyüktür. O halde kaya zeminde deprem daha şiddetli hissedilir. Aynı şekilde kaya bir zeminde binada oluşacak pik ivme, zayıf bir zemindeki pik ivmeden fazladır. Böyle olmasına ragmen neden kaya zemin üzerindeki binalarin deprem davranışı daha iyidir? Neden kayadaki deprem ivmesi daha büyüktür?
Görünen o ki sadece Yapı Denetim kuruluşlarına/belediyelere, her turlü denetleyiciye, şantiye şeflerine sorumluluk yükleyerek deprem sorununu çözemeyeceğiz/çözemiyoruz. Kalıp ustası, demir ustası, ve beton dökümü yapan ekip kim ise her binada onlarda yaptıkları işlere göre sorumlu tutulmalı. Mesela demirciler proje donatilarini birebir uygulamaktan sorumlu tutulmali, etriyeyi 135 derece yapmayan demircide binada ilgili mühendis/mimar ne ceza alacaksa aynısını almalı.
BETONARME PERDELERİN KESME KUVVETİNE GÖRE TASARIM VE PERDE TEBLİĞİ.... izleyiniz.... https://m.youtube.com/watch?v=VZ0OCpnCzEA
Etriyelerin her iki ucu 135 derece kıvrık ise yerindeki etriye ile sizin hesapladığınız etriye sayısı birbirine eşittir. Etriyelerin bir ucu 90 derece diger ucu 135 derece kıvrık ise yada her iki ucu 90 derece kıvrık ise yapılan etriyeleri %30 az koymuş gibi kabul etmeniz ve kesme kapasitesini bu duruma göre hesaplamanız gerekir. Hesaplarda kusursuz imalat dikkate alinır, her kusur kapasiteyi biraz daha azaltır...
KOLON ETRİYELERİ TEMEL İÇİNDE DEVAM EDER, KOLON KÜÇÜK EBATI KADAR YÜKSEKLIKTE VE SIKLAŞTIRMA BÖLGESİ ARALIKLARINA UYULARAK... 30/70 LİK BIR KOLONDA TEMELDE KOLON ETRİYELERİ 30 CM DERINLİĞE KADAR DEVAM EDER. 50/100 BİR KOLONDA KOLON ETRİYELERİ TEMEL İÇERİSİNDE 50 CM DAHA DEVAM EDER. EĞER KOLON ETRİYELERİ TEMELDE DEVAM ETMEZ İSE DEPREMDE O DONATILAR TEMEL İÇİNDE BURKULUR. DEPREM HASARLARINDA ADIYAMANDA, HATAYDA, MARAŞTA BUNU ÇOK GÖRDÜK...
Tasarimlarda kullandigıniz Yatak katsayısı ZEMİN YATAK KATSAYISI degildir TEMEL YATAK KATSAYISIDIR.Bu yatak katsayısı zemininiz ne olursa olsun, temelin ortasinda başka, temelin ucunda başka, temelin ucundan sonraki ortaya giden bölümde başkadır. Dolayısıyla zemin taşima gücü/temel tasarımında bu durum dikkate alinmalıdır.
Rijitlik ile süneklik birbirinin zıttı kavramlar değildir. Betonun bir rijitliği vardır, çeliğin bir rijitliği vardır, ahşabın bir rijitliği vardır, pamuğun bir rijitliği vardır. Binalar hem rijit hem sünek olabilir/olmalıdır. Süneklik kavramına mutlaka zıt bir kelime aranıyorsa o kelime "gevrek" kelimesidir.
6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ... 1..... 2..... 3..... 4..... ...........................
ŞANTİYE ŞEFLİĞİNDEN İSTİFA İŞLEMİ, BELEDİYEYE YAZILI OLARAK, MÜTEAHHİDE NOTER KANALIYLA EŞGÜDÜMLÜ OLARAK YAPILIR.
Zemin sınıfı binanizdaki deprem yükünü belirler. Zemin büyütme katsayısı(Fs) ile hesaplara bu yansıtılır. Zemin iyileştirme ile taşıma gücü dahil zeminlerin bazı özelliklerinde iyileştirme sağlanır. Zemin sınıfı büyük alanlar ve temel tabanindan itibaren 30 metre derinlikteki kısımlar baz alınarak belirlenir. Bu baglamda 300 metrekarelik oarseli iyilestirmekle, 10-15 metre derinlikteki calişmalarla zemin sınıfı iyileşmez. Zemin sinıfıni degistirmek, tasarim deprem kuvvetini değiştirmektir.
Donatı kontrolünün 3 saate yapıldığı bir katta, 2,5 saat birlesim bolgesi kontrollerine ayrilmali geriye kalan yarım sattede kolon/kiriş/döşeme dontılları kontrol edilmelidir.Birlesim bölgelerinds 2 mesnet donatısi arasi en az 25mm olmalı(kolonlarda iki düşey donatı arası en az 40 mm), mesnet donati boyu projeye uygun olmalı, kolon sıklastirma bolgesinde yer alan enine donatının %60'ı birlesim bolgesindede kolonda devam etmelidir. Birleşim bölgesi performansı, yapının performansını belirler.
Zaman zaman Yapı Denetim Kuruluşlarının yazılı yada sözlü cesitli duyurularında görüyorum: "Pasif proje denetçisi arayişımız vardır" Nedir pasif proje denetçisi? Diplomasını kiralayan mühendis. Bu duyuruyu yapan Yapı Denetim Kuruluslarıda, bu duyuruya göre diplomasını kiralayıp kendisi evde yatan denetçide bir an önce pasif hale gelmeli/getirilmeli. Bunlar zararlı kuruluşlar ve zararlı tipler.
Konyada çöken binada yeni bir kavramla karşılaştık: "kendiliğinden yıkım". Makina ile yıkım elle yıkım gibi bir şey olsa gerek. Kendiliginden yıkım diye bir kavram yok, bunun adı göçmedir, çökmedir. Binanın eski olmasi göçmesi için yeterli sebep degildir. TV kanallarina da surekli birileri cıkip göçmenin nasil gercekleştigi konusunda fetva veriyorlar, bunlara da itibar etmeyin. Önce yeterli bilgiye sahip olalım sonra fikir sahibi oluruz. Bu bilgiler fikir sahibi olmak icin yetersiz.
BİNALARIN TEPESİNE ETKİYEN KAMÇILAMA KUVVETİ Elimize bir kamçı alalım. Bu kamçıyı sopasından hızla aşaği-yukarı sallayalim. Sopaya baglı sicim (S) cizerek kuvvetle sallanir ve sicimin en uç noktası’nın ani bir ileri fırlama hareketi yaptigini hissedersiniz. Sicimin ucundaki bu kuvveti her kamçıyi salladıginiz da hissedersiniz. Binayi bir sicim gibi düşünursek, yer hareketi oldugunda(deprem) bina da soldan saga aynen kamci sicimi gibi sola saga (S) seklinde sallanir(periyot, mod). Ve aynı kamçı siciminin ucundaki kuvvet gibi, binanin en üst noktasinda(en ust kat döseme üst kotu) kamcilama kuvveti oLuşur. Bu depremin etkisidir ve yer hareketi neticesinde oluşur. Eger siz bu binayi esdeger deprem yüku yöntemi kullanarak cözüyorsaniz tepedeki bu kamcilama kuvvetini de bina üst noktasina etkitmelisiniz. Zaten kamçilama yükü TBDY2018 de de yer almaktadir. Şimdi kamçilama yükü nasil hesaplanir sayisal bir örnekle açıklayacağım: 7 katlı bir yapi düşunelim. Rijit bodrum kat yok. Kat yuksekliği 3.m Bir kat ağırlığı 400 ton. Perdeli/cerceveli yuksek sünek betonarme ZC zemin R=7 D=2.5 Konut I=1 Deprem tehlike haritasindan baktım Ss=0.950 S1=0.300 Zemin etki katsayilari(tablo 2.1 ve tablo 2.2) Fs=1.2 F1=1.5 SDS=Ss x Fs=0.950 x 1.20= 1.140 SD1=S1 x F1=0.300 x 1.50=0.450 TA=0.20x(SD1/SDS)=0.20x(0.450/1.140)=0.079 TB=0.450/1.140=0.395 Tx=bina periyodu Tx=Ct x Hn^(3/4….(denklem 4.27) Tx=0.07 x 21^(3/4)=0.687 saniye Tx > TB……..0.687>0.395 Sae= SD1/T = 0.450/0.687=0.655 Ra=R/I…(Tx>TB oldugundan) Ra=7/1=7 SaR=Sae/Ra=0.655/7=0.0936 Yapi kutlesi=m= 400×7=2800 ton. Vt=yapidaki toplam deprem kuvveti(taban kesme) Vt=m x a=m x SaR=2800 x 0.0936=262.08 ton Yani yapiya 262.08 ton deprem kuvveti etkiyecek. Kamcilama kuvveti yani N’inci kat tepesine etkiyen kuvvet=Vn Yapi kat sayisi=N(N=7) Vn=0.0075 x N x Vt Vn=0.0075 x 7 x 262.08 Vn=13.760 ton. Yani yapi nin en ust kat doseme seviyesine 13.760 ton yatay kuvvet etkiyecek. Bu buldugumuz kamcilama kuvveti. Yapiya etkiyen toplam deprem kuvveti Vt=262.08 ton idi. Bunun 13.760 ton kismi kamcilama kuvveti. Geriye kalan kuvvet 262.08-13.760=248.320 ton Bu 248.320 ton toplam 7 kat’a pay edilecek ve en ust kata gelindiginde de sadece en ust kata kamcilama yüku olan 13.760 ton ilave edilecek/edilmeli.
TURKİYEDE EĞİK KOLONLARDAN OLUŞAN MANSART ÇATI YAPILMAZ, ÇÜNKÜ DEPREM GERCEĞI VAR, DEPREM VARSA YERCEKİMİ İLE SAVAŞILMAZ. MANSART CATI ANCAK ÇIKTIĞI YER FRANSADA YAPILABİLİR, ÇÜNKÜ ORADA DEPREM OLMAZ... EĞİK KOLON YAPMAYIN...
BOLUDA OTEL YANGINI.. Bakiyoruz ki herkes kusursuz görevini yapmış, bütün evraklarda tam ve bir yangın 76 insan vefat etti. Her şeyin uygun olduğu bir binadaki yanginda 76 kişi ölmez. Evraklar tam zihniyetini, bir sey olmaz zihniyetini birakalim çünkü bir şey oluyor.Dürüst ve ehil dünyada tek siz kalsanız bile dürustlükten, bilimden ödün vermeyin. Yönetmeliklere uygun bina tasarlayın, bilmiyorsaniz bilmiyorum deyin, haketmiyorsanız makam teklif edilse de kabul etmeyin, şef dahi olmayın...
DÖŞEME YUKSEKLİGİNİN 3 KATINDAN DAHA AZ YUKSEKLİĞE SAHİP KİRİŞLERİN DAVRANIŞI
PERDELERDE GOVDE DONATISI DUSEY DONATILARIN İCINDEN Mİ? DIŞINDAN MI GEÇMELİ?
SÜNEKLİK.... Süneklik kavramı tüm kuvvetler için geçerli değildir. Basınç kuvvetinde SÜNEKLİK ten bahsedilmez, kesme kuvvetinde SÜNEKLİK ten bahsedilmez, moment ve çekme kuvvetinde süneklikten bahsedilebilir. Yüksek sünek taşıyıcı sistemlerde, Sınırlı sünek taşıyıcı sistemlerde, karma sünek taşıyıcı sistemlerde de süneklik hakkınızı sadece moment te kullanabilirsiniz, Ahmet ÇELİKKOLLU
Sosyal Medya