Kentsel Dönüşüm Nedir? Nasıl Yapılır?
Kentsel Dönüşüm Nedir? Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm nedir sorusu bir ülke veya bölge için son derece önem taşır. İşte hasarlı evlerin tekrardan dönüştürülme işlemi!
Kentsel dönüşüm projeleri son derece ilgili bir şekilde yürütülmekte ve yönetilmektedir. Dönüşüm, evlerin sağlığı ve afet karşısında herhangi bir sorun yaşanmaması için sağlanır.
Ülkemizde dönüşüme katılması gereken birçok konut ve bina bulunmaktadır. Fakat hepsinin birden dönüşümünün sağlanması mümkün değildir. Ama yapılabildiği kadar dönüşümün sağlanması büyük ihtiyaçtır ve önemlidir.
Kentsel Dönüşüm Nedir?
Ülkede yer alan illerde veya köylerde bulunan ve risk sunan yapıların dönüştürülmesine kentsel dönüşüm denmektedir. Dönüşüm, sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır ve şartlar için yasal maddelere uyum sağlanmalıdır. Dönüşüm devlet desteği ile gerçekleşir ve
devletin sunmuş olduğu birtakım teşvik uygulamaları bulunur.
Kira desteği ve yapım kredisi şeklinde finansal destek sunan devlet sayesinde dönüşüme teşvik edilir. Devlet aynı zamanda harç yardımı ve vergi indirimi de sağlayarak destek olmaktadır.
Söz konusu olan ve konuşulan bölge için sağlıklı ve dayanıklı evler yapmak için kentsel dönüşüm şarttır. Türkiye’de bazı mahalleler neredeyse tümü ile dönüşüme girmelidir. Fakat hala daha ev sahipleri bu durumun ciddiyetinin farkına varamıyor olabiliyor.
Toplum için de birçok fayda sunacak olan kentsel dönüşüm, deprem riskleri için bir önlem amacı taşır. Olası deprem sonucunda oluşabilecek felaketler hesaplanır ve analiz edilir. Bu hesaplamaları sonucunda kesinlikle kentsel dönüşüm ihtiyacı
duyulmaktadır.
Yıkılmaya müsait ve hasara uğramış yaşam alanlarının yenilenmesi ile hem daha güzel konutlar ortaya çıkar hem de risklerin önüne geçilir. Şehir düzenine olumsuz etkide bulunan yapılar ve terk edilmiş boş yapılar da kentsel dönüşüm ile tekrardan kullanıma uygun hale gelir.
Kentsel Dönüşüm Nasıl Olur?
Kentsel dönüşüm oluşumu için gerekli olan bazı şartlar vardır. Dönüşümün sağlanmasının avantajları da yalnızca bireysel değil toplumsaldır. İşte birtakım koşullar şu şekildedir:
- Terk edilmiş boş duran evlerin kullanımı ve dönüşümü
- Şehir düzenini olumsuz etkileyen yapılar
- Depremde hasar görmüş olan binalar
- Olası bir depremde hasar görme riski olan binalar
- Yıkım kararı alınan yapılar
- Risk taşıyan zeminde bulunan yapılar
- Heyelan veya farklı bir doğal afet sonucunda olumsuz etkilenmiş binalar
Kentsel dönüşüm nedir ve koşulları nelerdir açıkladık. Yukarıda sıralamış olduğumuz koşullara uyum sağlayan binaların dönüşümü sağlanır. Yasalara bağlı bir ilerleme kaydedilmeli ve herhangi bir aksilik ile karşı karşıya kalınmamalıdır.
Kentsel Dönüşüm Nedir Nasıl Yapılır?
Yetkili firmaların incelemeleri sonucu bakanlık onayı ile riskli binaların dönüşümü sağlanır. Dönüşümün temeldeki amaç ve hedefine uygun bir ev ve bina tercihi yapılır.
Dönüşümün temel amaç ve hedefi; riskli alanda yer alan ve riskli olan evlerin hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlamaktır. Durum böyle olduğunda da dönüşüme öncelik verilecek yapılar belirlenmeli ve öne geçmelidir. Alınmak istenen en büyük önlem; olası depremin olumsuz ve yıkıcı sonuçlarını en aza indirgemektir.
Kentsel Dönüşüm Riskli Yapı Tespiti Nasıl Yapılır?
Dönüşüme ihtiyaç olan binaların belirlenmesi ve tespit edilmesi için öncelikle bakanlık tarafından onay verilen firmaların incelemeler ve gerekli bazı testler sonucunda rapor hazırlaması gerekmektedir.
Fakat burada dikkat edilmesi gerekilen bir ayrıntı vardır. Binalara yapılacak olan risk tespiti, gerçekleşen ve gelen müracaatlar doğrultusunda yapılır. Yani dönüşüm için ev sahiplerinin başvurması gerekir ve sonrasında da risk tespiti işlemleri başlar.
Oluşturulan risk ihtimaline göre uygun bir dönüşüm planı hazırlanır ve uygulanmaya başlar.