Proje Müellifi Nedir? Görevleri Nelerdir?
Proje müellifi nedir ve ne iş yapar sorularına cevap arayacağız. İşte projelerde görev alan müellifin görev tanımı!
İnşaat ve konut sektöründe birçok farklı iş ve meslek gurubu vardır. İnşaat alanının son derece dikkatli ve özenli işlemeleri gerektirmesi belki de bu denli kalabalık meslek gruplarının bir nedenidir.
Projelere yönelik ön çalışmalar ve sonrasındaki uygulama aşamaları da farlı meslek grupları tarafından gerçekleştirilir. İşte müellifin görevi, sorumlulukları ve iş ilanlarındaki mevcut aranan şartlar!
Proje Müellifi Ne Demek? Ne İş Yapar?
Müellif, oluşturulmak istenen yapı projelerinde tasarım görevi için sorumluluk alır. Bu kişiler mimar ve mühendislerden oluşur ve proje hakkındaki süreçleri ilerletir. Projeler ile gerekli tasarım işlemleri yapılır ve inşaat için önem taşıyan madde tamamlanmış olur.
Bu işlemin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için görevli mimar veya mühendislerin işyeri tescil belgelerinin olması gerekir. İşyeri tescil belgesi haricinde mühendislik belgesinin de bulunması gerekir.
Tüm bu belgelerin bulunma zorunluluğu, tasarım için görevlendirme sağlanmasına etki eder. İlgili ve gerekli olan odaya da kayıtlı ve üye olunması gerekilir. Projeye bağlı çalışan müellifler şu şekilde sıralanabilir ve örnek verilebilir:
- Jeoloji mühendisi
- Jeofizik mühendisi
- Harita mühendisi
- Mimarlar
- Makine mühendisi
- İnşaat mühendisi
- Peyzaj mimarı
- Elektrik mühendisi
Mimarların proje temelli tasarımlara başlaması için öncelikle müteahhit isteklerine göre bir planlama yapması gerekir. Gereken evrakların ve belgelerin hazırlanması sonucunda işlemlere başlangıç gerekir. İletişimde bulunulan müteahhit istekleri baz tutularak tasarım ve diğer işlemler gerçekleşir.
Proje Müellifi Görevleri Nelerdir?
Uygulama projelerini, zemin raporlarını ve diğer işlemleri esas alan müellif tüm vesaiklere göre ve mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirir. İşlemlerin denetimini sağlar ve yapı denetim kuruluşuna gerekli belge sunumlarını yapar.
Yapı içerisindeki etüt ve proje hazırlıklarını yapan müellif, birçok görevi de üstlenir. Proje ve etüt hazırlığı yapan gerçek veya tüzel kişiler ile tasarım hizmetleri de tamamlanır.
Kimler Proje Müellifi Olabilir?
Büro tescil belgesi olmayan bir mimar müellif olamaz ve işlemlerini bu yönde tamamlayamaz. Büro tescil belgesi olmayan gerçek veya tüzel kişiler herhangi bir fenni mesuliyet ile sorumluluk üstlenemez.
Serbest bir şekilde görev yapan mimar müellifler veya mühendis müellifleri aynı zamanda şantiye şefliği de yapabilir. Yapı ruhsatı içerisinde yer alan maddeler ve
şartlara uyumlu bir şekilde gerçekleştirilen proje aşamaları müellif tarafından takip
edilir.
Proje Müellifi Maaşları Nedir?
Tüm iş ilanlarına bakıldığında en çok ilgi gören kısımlar ücret ve şartlardır. İlanın aramış olduğu şart ve yeterlilik kadar çalışana sağlanacak olan şartlar da önemlidir. Tüm şartlara bakılarak en doğru ve size uyum sağlayan bir ilana başvuru yapmalısınız.
Proje müellifi olarak birçok iş ilanına ulaşım sağlayabilirsiniz ve farklı bölgelerde de iş fırsatlarını yakalayabilirsiniz. Müellif görev ve sorumluluk kısımları daha ayrıntılı ve talep edilen detaylara göre iş ilanı eklerinde yer alır.
Tüm istenen ve aranan şartlara uyum sağladıktan sonra maaş kriterlerine göre de doğru bir başvuru sürecini gerçekleştirebilirsiniz. Müellif maaş aralıkları 40.600 TL ile 137.500 şeklindedir.