Yeşil Bina Nedir? Yeşil Binaların Özellikleri Nelerdir?

Yeşil Bina Nedir? Yeşil Binaların Özellikleri Nelerdir?

Yeşil bina olarak adlandırılan yapıların amacı ve anlattığı özelliği nedir? İşte o çevre dostu proje ve şaşırtıcı detayları!

Konutlaşmanın arttığı son zamanlarda farklı kavramlar daha çok duyulur oldu ve gün yüzüne çıkmaya başladı. Bina ve yapılar birbirinden farklı standart ve kurallara uyum sağlanarak yapılmaktadır. Her bina çeşidinin ve uygulama yönteminin birbirinden farklı özellikleri ve hedefleri bulunur.

Yeşil adı içeren birçok özel terime bakıldığında doğa dostu ve çevre duyarlısı bir amacın kovalandığı gözlemlenir. Peki bu yargı gerçekten de doğru mudur? İşte detaylar ve merak edilenler!

Yeşil Bina Nedir?

Çevre dostu olan binalar genel standartlara uyumlu inşa edilen binalara göre çevre için daha az zarar oluşturur. Bu binalardaki asıl hedeflenen amaç; çevreye olabildiğince az zarar verilmesidir. Konutlaşmanın artması ile beraber günden güne çevre ve canlılar daha da zarar görmeye başladılar.

Bu zararın en aza indirgenmesi ve birtakım önlemler alınması için bu tarz faaliyetler sürdürülür. Bu isim çevreye daha az veren binalara denmektedir. Tüm bu hedefler ve unsurlar baz alınarak bir inşaat pratiği ve uygulama tekniği ortaya çıkar.

Binanın özelliklerine bakıldığında aslında tanımının da daha kuvvet kazandığı muhtemel olarak görülür. Bina oluşumlarına bakılarak yeşil rengin çevre dostu anlamına geldiği bariz anlaşılır.

Yeşil Bina Özellikleri Nelerdir?

Yeşil yapı ve bina özelliklerine bakıldığında son derece çevre dostu ve canlılara az zarar veren uygulamaların tabi tutulduğu gözlemlenir. İşte merak edilen binanın sahip olduğu özellikleri:

  • İçerideki hava kalitesini kontrol eder
  • Yapılacak ve bulunduğu araziyi, arsayı en iyi şekilde değerlendirir
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla tercih ederler
  • Fosil yakıt tüketiminden kaçınırlar
  • Soğutma, ısıtma ve aydınlatma giderleri için en tasarruflu yöntem ve yolları tercih

eder

  • Katı atık yönetimi ve başarısı için uğraşır
  • Mekana girecek olan gün ışığını en iyi düzeyde kullanır
  • Üretimde dönüşümün sağlandığı malzemeler kullanılır
  • Kullanılan malzemeler geri kazanılabilir
  • Yağmur suyunu arıtarak toplama işlemi ile tasarruf sağlar

 

  • Isı yalıtımlarına; çatı, duvar ve pencereler için başarılı ve etkili bir şekilde kulanır.

Yeşil Bina Örnekleri Nelerdir

Yeşil yapı ve bina özellikleri arasında aslında tümüyle çevre dostu ve enerji dostu maddelere denk geldik. Son zamanlarda enerji krizi ve daha birçok eksiltici kriz karşısında birtakım önlemler almak kesinlikle gerekli oldu.

Bina özelliklerine bakıldığında birçok açıdan tasarruf eden bir yapı ve sistem görülür. Binalar içerisinde gelecek olan ışığın bile doğru kullanılması gereklidir. Atıkların yönetiminin doğru sağlanması ile geri dönüşüm projeleri de tam şekilde desteklenmektedir.

Bu yapıların örnekleri tüm dünya üzerinde bulunmaktadır. Türkiye’de de gitgide yaygın bir hale gelen bu binaların avantajları sonucunda kullanımı ve ilgisi daha da artacaktır. Bu konu hakkında bilinçlenmek ve bilinçli bir hareket etmek büyük verimleri kişiye, üreticilere sağlar. Son zamanlarda özellikle büyük firmalar ve şirketler yeşil, doğa dostu proje ve çözümlere daha çok vakit ayırırlar.

Yeşil Bina Sertifikası Nedir?

Ev alırken veya konut yapma işine girerken o evin yeşil standartlara uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu durum belki de en önem taşıyan ayırt edici özellik olmalıdır. Yeşil yapı şartlarına uyum sağlayan ve bu özelliklere göre üretim gerçekleştiren konutların sertifikaları bulunur.

Böylece bir ev alışverişinde alacağınız evin yeşil şartlara uyum sağlayıp sağlamadığına sertifika kontrolü ile rahat bir şekilde bakabilirsiniz. Siz de çevre dostu olun ve bu tarz yeşil projelere önem verin.

01-11-2024 09:35:39