Ahmet
Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat Mühendisi

BETON KAROT SONUCUNA GÖRE BİNANIN DEPREM DAYANIMI ANLAŞILIR MI?

298

11-06-2024

Betonarme mevcut binanın deprem performansının belirlenmesi demek, deprem olmadan, olası bir depreme göre hangi kolonda, hangi kirişte, kirişin neresinde, kolonun neresinde çatlakların ne boyutta olacağının belirlenmesi ve bu çatlakların bina içindeki yayılımına göre binanın ayakta kalıp kalmayacağının(ne şekilde  kalacağının) belirlenmesi  demektir. Kısaca bir binanın deprem performansı demek deprem olmadan binada deprem olmuş gibi hasar tespiti yapmaktır.

Bir beton laboratuvarına bakarsanız beton karot sonucu iyiyse bina depreme dayanıklıdır. Bir donatı ölçümü yapan firmaya bakarsanız çelik çekme deneyi uygunsa bina depreme dayanıklıdır. Bir zemin etüd firmasına bakarsanız zemin taşıma gücü iyiyse, zeminde hastalık yoksa bina depreme dayanıklıdır. Oysa binaların deprem güvenliği tek bir değişkene yani sadece betona, sadece çeliğe, sadece zemine, sadece kolon/perde ebatlarına vb bağlı değildir. Betonarme bir binanın deprem performansının belirlenmesi için oturduğu zeminin özelliklerinden tutun, kullanılan etriyenin ucunun 135 derece kıvrılıp kıvrılmadığına kadar yüzlerce değişkenin bilinmesine ihtiyaç vardır. Tüm bu değişkenler belirlenir, modele yansıtılır ve genel sonuca bakılıp karar verilir.

Bir binadan alınan karot sonucunun 15megapascal(150 kg/cm2) çıkması ya da 17megapascal(170 kg/cm2) çıkması binanın deprem performansının kötü olduğu sonucunu vermez/vermeyebilir. Yine aynı şekilde binadan alınan karot sonucunun 30 megapascal(300 kg/cm2) yada 35 megapascal(350 kg/cm2) çıkması binanın deprem performansının iyi olduğu sonucunu  vermez/vermeyebilir. Sonuç olarak beton karot sonucu bina performansı belirlenmesinde tek başına yeterli değildir.

 

Ahmet ÇELİKKOLLU

05454019515