Ahmet
Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat Mühendisi

İYİ BİR İNŞAAT MÜHENDİSİ NASIL TASARIM YAPMALI?

269

24-07-2024

İnşaat mühendisleri bilgisayar operatörü değildir. Birkaç yazılım kullanmak ve hatta bu yazılımları hızlı kullanmak inşaat mühendisini “iyi” yapmaz. Maalesef bazı kurumsal firmalarda dahil olmak üzere yazılım kullanmayı ön planda tutmakta ve işe alacakları teknik elemanlarda bu durumu tek/yeterli kriter olarak görmekteler. Oysa bilgisayarları/yazılımları sadece gelişmiş ve hızlı bir hesap makinası olarak görmek gerekir. Mühendis denilen kişi geometriyi iyi bilen, fiziği iyi bilen, analitik düşünebilen, çözüm üretebilen, gerektiğinde olay yerine gidebilen, nefes alan, aklı olan biridir o halde bu özellikleri taşımayan bir yazılımın/bilgisayarın mühendis olması beklenemez.

 

Mühendisin önünde 2 yol bulunur:

1...Ya mühendis bilgisayarı kullanır

2...Ya da bilgisayar mühendisi kullanır.

 

Doğru yol 1.yoldur. Yani mühendisin bilgisayarı kullanmasıdır. Ancak bu durum mühendis yeterli bilgiye sahipse mümkündür, aksi takdirde bilgi yoksa, yazılım ilgili mühendisi nereye sürüklerse mühendis oraya savrulur. Yazılımlar işi bilmeyen, vasat, yetersiz bir mühendis için nimet gibi görünse de durum tam tersidir. Yazılımlar iyi statik bilen, iyi dinamik bilen inşaat mühendisleri için geliştirilmişlerdir. Yetersiz, eksik bilgiye sahip mühendisler için yazılımlar çok tehlikelidir.

 

İyi bir inşaat mühendisi yazılımı kullanır, yazılımın onu kullanmasına izin vermez. İyi bir inşaat mühendisi sadece binayı ayakta tutmak için hesap yapmaz aynı zamanda binanın dış etkiler altında nasıl yıkılacağına da karar verir bunun hesabını da yapar. Performansa dayalı hesabın da özü budur. Bina öyle bir tasarlanmalıdır ki yıkılırsa bile içeridekiler canlı dışarı çıkabilmelidir. Binadakilerin canlı çıkmasını sağlamak ise bina tasarlanırken/imal edilirken düşünülür. Daha açık bir ifadeyle binanın gevrek mi kırılacağına sünek mi kırılacağına mühendis daha binayı ilk tasarlarken karar verir, bu karar o kadar önemlidir ki olası bir dış etkide (mesela deprem) insanlar içeriden sağ mı çıkacağını yoksa ölü mü çıkacağını belirler.

 

Ahmet ÇELİKKOLLU