Şantiye Şefi Nedir?
Şantiye şefi nedir ve ne iş yapar sorusu özellikle iş arayışı içerisinde olanlar için merak edilen sorulardandır. İşte iş hakkındaki detaylar!
İnşaat içerisindeki meslek gruplarına bakıldığında şantiye şefi mesleği de orada yerini alır. Şef görevleri ve sorumluluk detayları oldukça fazla merak edilmektedir. Şantiye şefi görevleri ve sorumluluklarının açıklamalarını sizler için paylaştık. Üstelik bu mesleğe ulaşım sağlamak için ne yapmak gerekir yine detaylandırdık.
Şantiye Şefi Ne İş Yapar?
Şantiye denetiminden, inşaat yönetiminden ve projelerin yürütülmesinden sorumlu olan kişiye, şantiye şef denir. Şantiyede şef olarak yer almak ve görev almak için birtakım bilgi, tecrübe ve birikime sahip olunması gerekir.
Şef, şantiye içerisindeki inşaatta gerçekleşen günlük aktiviteleri kontrol eder. Gerçekleşen inşaat operasyonlarının takibi uygun bütçe ve uyumlu planlamaya göre yapılmalıdır. En doğru ve uygun kalite standartlarını gerçekleştirmek yine şefin sorumlulukları arasında yer alır.
İnşaatın güvenilir bir şekilde devam etmesi ve ilerlemesi de son derece önem taşır. Şef tüm düzeni ve inşaattaki sürecin takibini sağlar. Planlama ve yönetimin profesyonelce sağlanması ile sonuçtaki başarıya sağlam bir şekilde ulaşım sağlanır.
Şantiye Şefi Sorumlulukları Nelerdir?
İnşaattaki şantiye şefi görevleri arasında birçok madde yer alır. Şefin görev tanımı olarak maddelemeleri sıralayabiliriz. Yapacağımız sıralamaya baktığımızda şantiyedeki işlerin aksamaması ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanır. İşte sorumluluklar şu şekildedir:
- İnşaatta oluşan acil durumları belirlemek ve çözüm üretmek
- Kaza raporu hazırlama aşamasını üstlenmek
- İnşaatta makine ve malzeme kullanımını sağlamak, yönetmek
- İnşaat çalışma alanı içerisinde güvenli alanın başarılı bir şekilde sağlanması
- Yapılan planlara sadık kalarak doğru ve en uygun bütçe planlamasını sağlamak
- İşler ve ilerleyiş için çizelge oluşturmak ve tüm ekibi uyarlamak
- Günlük ve aylık şeklinde çalışan ekibin kontrolünü sağlamak
- İnşaat içerisindeki görevleri doğru kişilere yöneltmek ve yerleşim sağlamak
- İnşaat planına yönelik işler için insan gücünün yeterli olup olmadığını anlamak
- Kaynakların yeterliliği konusunda tespit yapmak
- Yapı denetimini sağlamak
- Günlük ve ay bazlı ilerleme ve iş planı takibini sağlamak
Şantiye Şefi Nasıl Olunur?
Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği gereği meslek grubunun yeterlilikleri en doğru şekilde sağlanması gerekilir. İnşaatta şef sorumluluğunu alarak görev yamak için belirli bir eğitimin alınması ve okulun bitmesi gerekir.
Üniversitenin Mimarlık veya Mühendislik ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bu görev için adım atabilirler. Göreve uygun sayılan kişilerin öncelikle eğitimine bakılır fakat elbette ki tecrübenin de önemi fazladır.
Şantiye Şefi Maaşları Ortalama!
Mesleklerin seçimi sırasında en baş sırada; kişilerin özellikleri ve yeterlilikleri önem taşır. Kişilerin yeterliliklerine göre bir uygun ve uyumlu meslek seçimleri gereklidir. Ardından eğitim şartları ve mesleğin gerektirdiği şartlar önem taşır.
Mesleklerin sağladığı imkanlar ve maaş ise bir diğer etki eden unsurdur. Şantiye şefi görevi ve sorumluluğu için verilen ortalama maaş; 72.000 TL ile 90.000 TL arası şeklindedir. Bu meslek grubundaki iş ilanlarına internet üzerinden ilan aracılığı yapan siteler ile başvuruda bulunabilirsiniz.
Kimler Şantiye Şefi Olabilir?
Şantiye şef görevine sahip olmak için ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak gerekir. Devamında bu alanda ilgiye sahip ve gerekli yeterliliğe sahip kişiler başvuru yapabilirler. İnşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi ve makine mühendisi unvanlarına sahip kişiler şantiye şefi görevini üstlenebilirler.